Havuz Pompaları

Havuz Pompası Seçiminde Bilinmesi Gerekenler

Havuz Pompası Seçiminde Bilinmesi Gerekenler 1 – Havuz Pompasi Seciminde Bilinmesi Gerekenler

Havuz Pompası

 Bir havuzun olmazsa olmaz parçası havuz pompası yani diğer bir deyişle havuz motorlarıdır. Havuzda gerçekleşen en önemli işlevlerini gerçekleştiren ekipman pompadır. Havuz pompasının birincil amacı havuzdaki su sirkülasyonunu sağlamaktır.

 Havuz pompası sirkülasyon işlemini havuzdaki suyun giriş enerjisinden daha büyük bir enerjiyle suyu iterek gerçekleştirmektedir. Bu hareketle havuz suyunun kum filtresinden geçişini sağlar. Bu sayede suya çevrim ve boşaltım yaparak sudaki hareketi arttırır. Sistemindeki filtrasyon pompası suyu emer fakat akış hızı çok yüksek ise bu filtrenin kir ve pislikleri tutmasını engelleyecektir. Bu yüzden de debi oranı kontrollü olmalıdır.

 Havuzdaki devridaim ile sistemdeki filtreler su kirden arındığı gibi, havuz suyuna düşen yaprak, haşere, deri döküntüsü ve diğer istenmeyen kirlerden arındırılır. Bu işlemin devam etmesi ile havuz suyu temiz ve kullanılabilir hijyeniklikte kalır.

 Her havuzun kendi ihtiyaçlarına göre havuz pompası seçilmesi çok önemlidir. Havuz pompaları havuzdaki temizliği sağladığı gibi havuz suyunun pH’ının da standart değerinin ayarlanmasından büyük ölçüde önemli bir rol oynar.

Havuz Pompası Seçimi

 Havuzun büyüklüğü ve alanına göre kullanılması gereken havuz pompası sayısı da değişkenlik göstermektedir. Havuz için suyu, 4 ile 6 saatte bir sirküle edebilecek güçte bir pompa tercih edilmelidir. İdeal saat genelde 4 saat olarak tercih edilmektedir.

 Havuz pompası filtresinin suyu itme hızı ve debisine göre de seçimleri dikkatli yapmak gerekmektedir. Filtrenin sahip olduğu çağ ve filtreleme kapasitesi ihtiyacı havuzdan havuza farklılık gösterebilir. Filtre doğru seçilmezse kum filtresi zarar görebilmektedir.

 Filtrede istenilen özelliklere iyi karar vermek gerekir. Kum filtresi kullanılabilir ve filtreler arasında en uygun fiyata sahip olan filtre de budur fakat havuz suyunu diğer filtreler kadar iyi temizleyemezler.DE filtreleri ise pahalı olmalarına rağmen havuz suyunu en iyi şekilde temizlerler. Kartuş filtrelerinin ise bakımları oldukça kolaydır, doğru temizlikle ve kullanımla 4 yıla kadar dayanabilmektedir. Filtre seçiminde üretici firmanın spesifikasyonlarını kontrol etmek de doğru bir adımdır. Böylece filtrenin akış hızının pompanın boyutuna uygun olup olmadığının kararını verebilirsiniz.

 Havuz Pompası Çalıştırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Havuz içerisinde havuz pompası çalıştırırken yapılması gerekenleri bilerek dikkatli bir şekilde talimatlara uyarak çalıştırmak gerekir. Öncelikle havuz pompaları hiçbir koşulda susuz çalıştırılmamalıdır. Susuz çalıştırıldığı takdirde pompanın içerisinde bulunan mekanik sistem fazla ısınmadan dolayı deformasyona uğrayacaktır. Havuz içerisinde su bulunmadığından ise yanacak ve zarar görüp kullanılamaz duruma gelecektir.

  Havuz pompası kullanırken emme ve basınç gücünün filtre kapasitene uygunluğu kontrol edilmelidir. Uygun olmayan durumlarda filtre zarar görür. Pompanın emiş vanasının açık olduğu durumda pompanın açılması bir anda durdurulmamalıdır.

 Pompaların bulunduğu konumlar nemli ve ıslak olmamalıdır. Ayrıca konumlandırma 3 metreden yüksek olacak şekilde yapılmamalıdır. Pervanelerin düzgün çalışabilmesi ve yeterli soğutma yapabilmesi için yerleri hava alabileceği şekilde seçilmelidir.

 Havuz pompalarının kullanım ve çalışma süreleri hava şartlarına, havuzun kullanım sıklığına ve kullanıcı yoğunluğuna göre değişim gösterebilir. Ayrıca havuzun ve havuz suyunun kirlilik derecesi de pompa kullanımını etkileyen etmenlerdendir. Kullanım sıklığı ve yoğunluğu az olan havuzlarda 10 veya 12 saat arası pompa çalıştırmak gerekirken kullanım sıklığı çok yoğun olan çok sayıda kullanıcının yararlandığı havuzların pompa kullanımı 24 saat boyunca devam ettirilmesi önemlidir.

Havuz Pompası Fiyatları

Havuzun en önemli ekipmanlarından birisi olan havuz pompası fiyatları birçok etkene göre değişiklik gösterebilir. Piyasada çok sayıda ve özellikte havuz pompası bulunmaktadır ve yelpazesi oldukça geniştir. Ayrıca farklı işletme ve bayilerin de fiyatları değişkenlik gösterebilir.

 Havuz ekipmanı alırken uzun ömürlü olabilecek malzeme kalitesine sahip ürünler seçmek önemlidir. Fiyatların minimum ve maksimum değerine bakmadan önce malzeme kalitesinin en azından ortalama olduğu ürünleri fiyat olarak kıyaslamak en verimli olandır. Kalitesiz malzeme ve yapıdaki ürünler aynı üründen defalarca almanıza sebebiyet verebilir.

 Havuz pompası fiyatları pompanın gücüne, büyüklük ve sistem özelliklerine göre de artış azalış gösterebilmektedir. Her havuzun sahip olması gereken özellikteki pompalar ve pompa sayıları farklı olduğundan öncelikle kullanıcının, havuzun ihtiyaç duyduğu özellikleri belirlemesi gerekmektedir. Daha sonrasında belirlediği özellikler doğrultusunda kalitesine ve üreticisine güvendiği ürünler arasından fiyat seçimi yapabilir.

Bir yanıt yazın