Havuz Filtre Temizliği
Yüzme havuzlarında hijyen arayışındaysanız eğer ve bu havuzları kullanırken sağlıklı olmasını istiyorsanız havuz filtre temizliği kısmına çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü havuzlarda toz, kir ya da bakteriler su yüzeyine çok fazla yapışmaktadır. Bu sebepten ötürü bu havuzlar insan sağlığı için sürekli ve düzenli periyotlar ile temizlenmesi gerekmektedir.
Havuz filtre temizliği, filtreleme yöntemi ile yapılıp, yüzeydeki kirler filtreden geçerek havuzun altında bulunan denge tankına aktarılmaktadır. Bu tank aracılığıyla da kirli sular filtrelemeden geçerek temiz su tekrar havuza aktarılıp devir daim yapılmaktadır.
Havuz içerisinde bulunan kirlerin hijyeni sağlamak amacıyla günlük olarak temizlenip kirlerden arındırılması gerekmektedir. Havuz filtre temizliği süresi havuzun boyutuna, içerindeki su miktarına ve derinliğine göre değişiklik göstermektedir. Havuzun temizliği iki kısımdan oluşmakta ve bunlar fiziksel temizlik ve kimyasal temizlik olmaktadır. Kimyasal temizlik havuzun içerisine bırakılan kimyasal maddeler ile yapılmakta ve aynı gün uygulanmaktadır. Fakat bu temizlik işlemi yapıldıktan sonra havuzun belli süre kullanılmaması gerekmektedir.
Fiziksel temizlik ise konu başlığımız olan havuz filtre temizliği olarak yapılmakta ve havuzda bulunan filtreleri yıkama yöntemi ile havuzun büyüklüğüne göre değişmekle birlikte genelde 5 ile 7 dakika arasında yıkama ve durulama yöntemi olmaktadır. Bu temizleme yönteminde havuzun büyüklüğüne göre manüel ya da havuz dip temizleme robotu kullanılmaktadır.
Havuzlarda Temizlik Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kullanılacak olan havuzda suyun berrak olması o havuzun temiz olduğunun en önemli göstergesi olmaktadır. Havuz filtre temizliği her zaman çok önemli bir unsur olmuştur. Bu yüzden bu temizleme işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Havuzun temizleme işlemi yapılırken bu hususlara dikkat edilmesi gerekip, temizlik yöntemleri bu şekilde yapılmalıdır. Bu hususlar;
- Havuzlarda bulunan filtrelerin her gün düzenli periyotlar ile ters yıkama yöntemleriyle yıkanması gerekmektedir.
- Havuzların içerisinde bulunan devir daim pompasının içerisinde biriken kıl, tüy gibi maddeleri tutan kıl tutucunun maksimum 2 haftada bir boşaltılması gerekmektedir.
- Havuzun filtresine bağlı olan havuz filtrasyonu hijyen açısından sürekli çalışır halde olmalıdır. Bozulma ya da arıza durumlarının dışında bu filtrasyonun durdurulmaması gerekmektedir.
- Havuzun içerisinde bulunan suyun kimyasal ölçümleri günlük düzenli periyotlarla ölçülmesi gerekmektedir. Bu değerlerin pH değerinin altına düşmemesi ya da üstüne çıkmaması gerekmektedir. Çünkü insan hayatı için dengesi değişen bu su tehlike arz edebilir.
- Havuz filtre temizliğinde bilinmeyen ürün ve çok fazla kimyasalların kullanımından kaçınılması gerekmektedir. Kimyasalların aşırı kullanılması durumunda havuza girenlerin hayati tehlikesi olabilmektedir.
- Filtresi, tüm içi ve duvarları temizlenen havuzun suyunun pH değeri 7,4 ile 7,6 aralıklarında olması gerekmektedir. Bu değer çok önemlidir. Dikkat edilmesi gerekir.
- Havuz filtre temizliği yaptıktan sonra taban ve diplerini temizlerken güzel ve hijyenik temizlenmesi için havuz dip temizleme motoru kullanılması gerekmektedir.
Havuz Temizliğinde Kullanılan Malzemeler
Havuz filtre temizliği ve havuzun dip, duvar temizliğinde kullanılan malzemeler hijyenik ortamı en üst seviyede sağlamaktadır. Bu malzemeler sayesinde havuz suyunun kimyasal dengesi ve berraklığı sağlanır. Bu malzemeler şu şekildedir:
Su Pompası: Havuz filtre temizliği için oldukça önem arz eden bir malzemedir. Havuzda bulunan tüm kir ve bakterileri filtreleyip temiz su pompalamaya yardımcı olmaktadır.
Temizlik Kepçesi: Havuzun ana malzemelerinden sayılan kepçe, havuzun içerisinde bulunmaması gereken çevresel faktörlerden kaynaklanan kir ve pisleri, su içerisinden ayırıp temizleyen bir temizlik malzemesidir.
Havuz Fırçaları: Havuzda bulunan süpürge saplarına takılan yosun ve kirlerin temizlemesi amacıyla kullanımı bulunan havuz fırça malzemeleri, kavisli bir yapıda oldukları için yosunları temizleme işlemi kolay yapılabilmektedir.
Havuzun Dip Ve Duvarlarını Temizleme Motoru ya da Robotları: Havuzun büyüklük ya da derinliğine göre değişen, manüel ya da elektrikli robot olarak kullanılan bu malzemeler süpürge görevi görüp havuzu pis maddelerden arındırmaktadır. Bu malzemeler sadece zemin süpürme işlemi olarak değil de havuzun duvarlarını temizleme amacıyla da kullanılmaktadır.
Kimyasal Temizleyici Maddeler: Kimyasal olarak kullanılan bu havuz temizleyici malzemeler havuzun pH dengesini dengede tutmak amacıyla kullanılmakta ve havuz bakımı için önemli malzemeler arasında yer almaktadır. Bu malzemeleri kullanınca havuza belli bir süre kimsenin girmemesi gerekmekte ve bu kimyasal malzemeleri kullanırken dozajına çok dikkat edilmesi gerekmektedir.