Havuz Filtresi
Havuz filtresi, suyun devir daimini sağlayan cihazların içinde bulunurlar ve dışarıdan gelen suyun temizlenmesinden sonra tekrar havuz içine aktarılmasını sağlarlar. Havuz suyu bu çalışma mekanizması sayesinde sirkülasyonu yapılarak temiz ve hijyenik bir şekilde tutulmuş olur. Süs havuzları dışındaki tüm havuzlarda filtre sistemi kullanılır. Havuzun yüzeyindeki ve dibindeki büyük parçalı maddelerin filtre sistemi kullanılmadan önce temizlenmesi gerekir. Filtre sistemini tıkayarak ve sistemin düzgün çalışmasını engelleyecek maddelerin daimi olarak temizlenip toplanması, filtre sisteminin ömrünü büyük oranda etkiler.
Havuz suyunun uzun süre temiz kalması filtre ile sağlanabilir. Kimyasal maddeler ile yapılan havuz temizliği yeterli olmaz ve havuzun temiz kalması uzun sürmez. Ancak havuz filtresi ile havuz suları uzun süre temiz tutulabilir.
Havuz Filtre Sistemin Özellikleri Nelerdir?
Havuzların kullanma amaçlarına göre hangi çalışma performansı uygunsa o filtre tercih edilmelidir. Filtre sayısı havuzun büyüklüğüne göre belirlenmelidir. Özellikle elektrik tasarrufu özelliği olan filtrelerden tercih edilmelidir. Böylece daha ekonomik bir sisteme sahip olunur.
Filtre sistemlerinin ömürleri ortalama 5 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Bu sürenin sonunda verimli bir çalışma elde edilemeyeceği için filtreler değiştirilmelidir. Havuz filtresi ve pompası uyumlu olmalıdır. Filtre çalışma basınçlarının %20 kadarını pompalar kullanırlar. Filtre alırken bu detaya dikkat edilmelidir. Ayrıca su temasından kaynaklı zarar görmemesi için fiber kaplama olanlar tercih edilmelidir.
Havuz Filtre Sistemi Ne İşe Yarar?
Havuz filtresi, havuz suyunun temizliğinde ve hijyen seviyesinin kontrolünün sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Havuzda görünen ve görünmeyen tüm mikrop, bakteri ve pisliklerin ayıklanması filtreleme sistemi sayesinde yapılır. Havuz sularının berrak ve temiz görünmesi filtre ile temizlenmesi ve devir daiminin sağlanması ile mümkündür. Havuz temizliğinin yapılması için kimyasal maddelerin kullanımı tek başına yeterli değildir. Havuz filtreleri ile kirlerin yok edilmesi ve havuz suyunun devirdaim işleminin sıklıkla yapılması gerekir.
Havuz Filtre Sisteminin Önemi Nedir?
Havuzlar hem 4 mevsim hem de sadece yaz ve bahar aylarında kullanıldıkları için genel su sirkülasyonlarının sağlanması açısından filtre sisteminin kullanılması oldukça önemlidir. Havuz suyunun içerisinde bulunan çeşitli kirleri filtrelemek ve ayrıştırmak havuz suyunun temiz tutulabilmesini sağlar. Filtre sistemi kullanılmayan ya da nadir kullanılan havuzlarda, su pis ve kirli gözükür. Böyle bir havuz insan sağlığı açısından zararlıdır.
Temiz olmayan havuz suyu pek çok cilt ve enfeksiyon hastalıklarına neden olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu ya da göz ve kulak enfeksiyonları gibi hastalıklara neden olabilir. Yine çok fazla kimyasal madde kullanılması da insan sağlığını olumsuz edebileceğinden dolayı kimyasal madde dozajlarına dikkat edilmelidir.
Havuz Filtre Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
Havuz filtre sistemi çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz;
- Kartuş filtre sistemi
- Kum filtre sistemi,
- Bez filtre ve çember sistemi,
- Vanalı filtre sistemi,
- Vanasız filtre sistemi,
- Diatomlu toprak filtre sistemi.
Havuzun büyüklüğü ve kullanım amacına göre ihtiyaca göre istenilen havuz filtresi seçimi yapılabilir. Filtre seçimi yaparken sizi doğru yönlendirecek uzman kişilerden destek alınmalıdır.
Havuzlarda Filtre Bulundurmak Zorunlu Mudur?
Havuz filtresi, su sirkülasyonunu yapmak ve hijyenik bir havuzda yüzebilmek için oldukça önemlidir. Temiz bir havuz için ise havuzlarda filtre bulundurması zorunludur. Havuzlarda pek çok sayıda kişi yüzdüğü için enfeksiyon kapma olasılığı yüksektir. Bu sebeple havuz suyu sık sık filtreden geçirilip temizlenmeli ve suyun berraklığı ile beraber saflığı korunmalıdır. Filtre sistemi bulunmayan havuzlarda havuzlar çok hızlı kirlenirler. Bu durumda havuza giren kişilerin hastalık kapma olasılığı artar. Havuzlar denizler gibi kendini temizleyemediği için mutlaka bir filtre sistemi ile suyun devir daim ettirilmesi gerekir.
Havuz temizliği için sadece kimyasal maddelerin kullanılması yetersiz olur. Suyun temizliğini sağlamak ve kimyasal maddeleri desteklemek amacıyla mutlaka havuz filtresi kullanılması da gereklidir. Havuz suyunun sirkülasyonu ne kadar sık yapılırsa havuz suyuda o kadar temiz olur ve daha uzun süre temiz kalır. Filtre sistemi ile sağlanan su devir daimi işlemi sayesinde havuz suyuna karışan mikroplar yok edilir. Ve böylece insan sağlığını etkileyecek bakterilerin önüne geçilmiş olur. Havuz filtresi temiz ve hijyenik bir havuz için, temiz bir havuz da insan sağlığı için vazgeçilmez birer unsurdur.