Havuz İçin Klor
Havuz suyu berrak görünse bile temiz olmayabilir. Havuz için klor havuzun içindeki mikro organizmaların temizlenmesi için önemlidir. Suyun dezenfekte edilmesi için kullanılan en yaygın klor türü sodyum hipoklorit sıvı klordur. Havuza eklenen klorun bir kısmı suda bulunan kirleri yok ederken diğer bir kısmı rüzgar ya da yüzen kişilerin taşıdığı yeni kirlere karşı etkili olmak için hazır bekler. Bu faydalı dezenfektana serbest klor adı verilir.
Serbest klorun havuz suyunda bulunmasına izin verilen azami doz 3 ppm’dir. Bu dozajlar havuz suyunun ölçülmesi ile anlaşılır. Sadece suyun rengine bakarak herhangi bir şey anlaşılmayabilir. Suyun rengine ve bağlı klor oranına bakılarak şoklama işlemine karar verilir. Gerekli görülüyor ise şoklama işlemi yapılır. Havuz suyunun şoklanması işlemi gerekli olan durumlarda yapılmadığı takdirde, insan sağlığı tehlikeye girer. Suda bulunan bakteri oranı arttıkça hastalık bulaşma riski de artar.
Havuz Şoklama Nasıl Yapılır?
Havuz için klor yapma işleminin diğer bir adı da şoklama işlemidir. Şoklama işlemi genel olarak şu durumlarda yapılır;
- Havuza ilk kez su doldurulacak ise,
- Çok fazla miktarda yeni su eklenecek ise,
- Suyun rengi bulanık, yosunlu ya da kahverengine dönüşürse,
- Klor miktarı olması gerekenin altına düştüyse şoklama işlemi yapılmalıdır. Şoklama işleminin ardından havuz bir süre kullanılmamalıdır.
En çok sorulan sorulardan birisi, “Havuza ne kadar klor atılmalıdır?” sorusudur. Örneğin 200 tonluk bir havuzda serbest klor miktarı 0.6 ppm, toplam klor miktarı 1.0 ppm olmalıdır.
Serbest klor, havuz suyu içindeki bakteri ile reaksiyona girmemiş ancak havuz suyuna girebilecek bakteriyi yok etmek için hazır bekleyen klordur. Havuz suyunda 1-3 ppm aralığında serbest klor bulunması gerekir.
Bağlı klor ise, havuz içerisindeki bakteri ile reaksiyona girmiş klordur. Bakteriyi parçalayamaz ve kloramin olarak kalır. Bağlı klor miktarı 0.2 ppm dir. Bağlı klor oranı bunun üzerinde ise havuz suyunun şoklanması gerekebilir.
Klor Zararlı Bir Kimyasal Mı?
Klor fazla kullanılırsa insan sağlığına zarar verebilir. Göz yanması ve tahriş gibi şeylere neden olabilir. Kuvvetli ve tahriş edici bir kokusu olur. Havuzun büyüklüğü ve kullanım sıklığı gibi etkenlere göre klor miktarı ayarlanır. Çok fazla kişi tarafından sıklıkla kullanılan havuzda, kişilerin terlemesine ve oluşan bakteri miktarına göre bağlı klor oranı artar. Belli bir oranı aşarsa havuzun tekrar temizlenip şoklanması gerekir. Suyun steril olması için gerekli ölçümlerin ardından gereken işlem yapılır.
Yapılan şoklama işleminin ardından havuz bir süre kullanılmamalıdır. Havuzun hemen kullanılması durumunda insan sağlığına zarar verebilir. Gözlerde yanma, ciltte tahriş ve klorun kokusundan kaynaklı nefes problemleri oluşabilir. Dikkatli olunması gereken bir durumdur. Böyle bir şey ile karşılaşırsa hemen bir doktora başvurulması gerekir.
Klor şoklamasında kullanılacak klorun içeriğinin bir önemi yoktur. Önemli olan pH’ı ayarlanmış olan havuz suyuna günlük kullanılması gereken klor miktarının en az 4 katının verilmesidir.
Havuz için klor miktarı verilirken havuzun büyüklüğüne göre hesaplama yapılır. Bu hesaplamalar ardından klor şoklaması yapılır. Havuzda oluşan mikro organizmaların yok edilmesi için elzem bir işlemdir. Suyun rengi berrak ve temiz görünse bile içerisinde mikroorganizmalar bulunabilir. Bu durumda havuza girecek olan kişilerin sağlığı tehlikeye girer. Hastalık bulaşması gibi durumlar görülebilir. Havuz suyu berrak olsa bile havuz suyundaki bağlı nem oranı belli bir miktarı aşmışsa o zaman şoklama işlemi yapılmalıdır. Bunun dışında yine suyun rengi bulanıklaşmış ve koyulaşmışsa yine havuz suyunun klorlanması gerekir.