Havuz Kimyasalları
Havuz kimyasalları, insanların keyif içinde kullandığı havuzların daha temiz ve daha hijyenik olması için kullanılan kimyasallardır. Havuzların bakımları havuzların yapısına göre değişiklikler gösterir. Havuzun dış yapısı, mevcut sıcaklık, iklim ve pH değerine göre havuzda kullanılacak ilaçlar belirlenir. Bu değerler göz önünde bulundurulmazsa havuzlar yeteri kadar temiz ve hijyenik olmayacaktır. Bu yüzden kimyasallar seçilirken havuzun yapısı ve belli kısımları göz önünde bulundurulmalıdır. Doğru ve kontrolü sağlanarak yapılan bakımların ardından oldukça olumlu sonuçlar elde edilir.
Havuz Kimyasalları Nelerdir?
Havuz kimyasalları çok çeşitleri olan malzemelerdir. Bu çeşitlerinden bazıları ise:
- Havuz dezenfektanları
- Havuz yosun önleyici
- Havuz suyu topaklayıcı parlatıcı
- Havuz suyu çöktürücü
- pH – alkalinite düzenleyiciler
- Suyun sertliğini gidericiler
Havuz Yosun Önleyici Nedir? Nasıl Kullanılır?
Yosun önleyici, yüzme havuzlarında uzun süre etkili olan kristal su berraklığını sağlayarak yosun oluşumunu önleyen mavi renkli havuz malzemeleri grubundan olan havuz bakım ilacıdır. Bu ürün genellikle 10 kg ve 20 kg plastik bidonlarda sıvı halde satışa sunulmaktadır. Havuz yosun önleyici kullanımı genel olarak 100 m3 havuz suyu için 2 kg kullanım miktarı olarak tavsiye edilir. Tabi bu miktar havuz şoklama işlemlerinde değişerek artış gösterecektir.
Havuz suyunun değerlerini ideal hale getirerek insanların sağlıklı bir şekilde girebileceği havuz suyu ortamının oluşmasını sağlayan havuz bakım faaliyeti olan havuz suyu şoklama işlemi oldukça önemli bir konudur. Havuz şoklama işlemi yapılırken, klor miktarı olarak günlük kullanması gereken klor miktarının yaklaşık 3 ya da 4 katı kadar kullanılması tavsiye edilir. Çünkü havuz kloru aynı zamanda dezenfektan bir madde olduğu için havuz suyundaki bakterileri ve insan sağlığına zararlı maddeleri öldürerek insan sağlığı açısından en fazla işe yarayan havuz bakım malzemesidir.
Havuz suyu yosun önleyici havuz içinde, duvarlarında ve tabanında bulunan seramikler üzerinde ya da mozaiklerde oluşan yeşil bakteri ve yosunları öldürerek oluşmasını engeller.
Havuz Suyu Çöktürücü Nedir? Nasıl Kullanılır?
Havuz kimyasalları arasında havuz suyu çöktürücü, özellikle yüzme havuzlarında kullanılan ve sıvı topaklamaya yarayan bir maddedir. Havuz suyundaki toz ve bakterileri havuz tabanına çökmesini sağlar. Mikroorganizma ve bakterilerin havuz tabanına çökmesiyle beraber bu tortular havuz süpürgesi ile kolaylıkla temizlenir ve havuz dışına atılır.
Havuz suyu çöktürücü kimyasalı çok fazla miktarda kullanılması tavsiye edilmez. Çünkü havuz suyunun aşırı bulanıklaşmasını her şeyin birbirine karışmasına neden olabilir. Bunu çözmesi ise zaman ister. Bundan dolayı 100 m3 havuz suyuna genellikle 1-3 kg arasında kullanılması tavsiye edilir. Fakat havuz suyunun içerisindeki kirliliğe göre bu miktarlarda değişiklik olabilir. Bu ürün genellikle 10 kg ve 20 kg plastik bidonlarda sıvı halde satışa sunulmaktadır.
Havuz Suyu Parlatıcı Kullanımı
Yüzme havuzlarında çok etkili bir sıvı parlatıcıdır. Havuz suyunda oluşan bakterileri ve küçük parçacıkları havuzun dışına atılmasına kolaylık sağlar. Bu konuda havuz suyu çöktürücü ile aynı görevi yapar. Fakat çöktürücü kimyasalına göre havuz temizleme işlemini daha kolaylaştırır. Çünkü havuz suyu parlatıcı kullanıldığı zaman havuzda süpürge yapmaya gerek kalmaz. Bu kolaylığından dolayı havuz bakıcıları tarafından havuz suyu çöktürücü kimyasalına göre daha fazla tercih edilmektedir.
Havuz suyu parlatıcısı kullanımı özenli ve düzenli olarak yapıldığı zaman su kristal bir berraklık ve saydamlık kazanır. Bu ürün genellikle 10 kg ve 20 kg plastik bidonlarda sıvı halde satışa sunulmaktadır. 100 m3’lük bir havuz suyu için haftada 1-3 kg kullanmak yeterlidir.
Havuz Kloru Nedir? Ne İşe Yarar?
Havuz kimyasalları arasında en çok tercih edilen ürünlerden birisi havuz klorudur. Bu kadar fazla tercih edilme sebebi olarak uygun maliyet oranı gösterilebilir. Diğer ürünlere kıyasla en hızlı sonuç veren ürünlerdendir. Kimyasal yosun öldürücü ürünü ise havuzda oluşmuş yosunları yok etmek için ve yeni yosun oluşumunu engellemek amacıyla kullanılır.
Havuz Kloru Zararlı mı?
Çoğu kimyasal ürünün yanlış ve fazla kullanımı sonucunda mutlaka zararları mevcuttur. Klor kimyasalı asit özelliklidir. Çok kullanımı sonrası havuz suyunda değişiklikler olur. Bu durumda havuz suyundaki sertlik oranında artış olur. Ayrıca havuz kullanım sırasında asit oranı arttığı için ciltte tahriş ve gözleriniz yanma meydana gelebilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için havuz kontrolleri mutlaka yapılarak ve doğru oranlarda kullanımı sağlanmalıdır.